Şirket Haberleri

Allison Şanzıman Donanımlı Ralli Kamyonu

Dakar Rallisi’nin ilk 10 sıralamada yer alan yarış kamyonları, Allison tam otomatik şanzıman donanımlı.

Team De Rooy, Allison donanımlı aracıyla dünyanın en zorlu motor sporları yarışı olan Dakar Rallisi’nin kamyon etabını kazandı. Bu yıl 45.’si düzenlenen yarış, aşırı sıcak ve zorlayıcı arazi koşullarında tamamlandı. Dakar 2023, 31 Aralık’ta Kızıldeniz kıyılarında başladı ve Suudi Arabistan’ı geçti. 15 Ocak’ta Basra Körfezi’nin kumlarında Dammam’da sona erdi. 2023 Dakar Rallisi, 4.706 km’si süreli olan özel aşamalı etaplar dahil toplam 8.549 kilometrelik bir rotada gerçekleştirildi.

Team De Rooy Takım Kaptanı Gerard De Rooy, açıklamasında; “Amacımız, bu Dakar yarışını kazanmaktı ve başardık. Janus, Marcel ve Darek’in ralliyi kazanmasının yanı sıra sırasıyla üçüncü ve dördüncü olarak Martin van den Brink ve oğlu Mitchel tarafından da harika sonuçlar sağlandı. Bu sene düzenlenen Dakar, hatırladığım en zorlu ve pek çok sürprizle dolu yarışlardan biriydi. Allison tam otomatik şanzıman donanımı sayesinde ekipler, en zorlu arazilerde tam hızda ve tekerleklere tam güç aktararak sürüş yapabildi” diye belirtti.

2023 Dakar Rallisi’nde yarışan yaklaşık 25 kamyon ve ilk 10 sırada yer alan kamyonlar, çoğu Allison 4000 Serisi™ olan Allison tam otomatik şanzımanları kullanıyordu. Orta ve ağır hizmet tipi ticari araçlar için tasarlanan 4000 Serisi, dünya genelinde ağır inşaat, atık toplama, itfaiye ve acil durum araçları ile askeri ve savunma araçları tarafından yaygın olarak kullanılıyor.

Allison Transmission Avrupa, Orta Doğu ve Afrika Pazarlama Direktörü Sjoerd Vos, konuyla ilgili olarak; “Allison, Dakar yarış takımlarına üstün güvenilirlik, manevra kabiliyeti, ivmelenme ve endüstri lideri performans sağlayan sağlam tam otomatik şanzımanlar sunmaktan gurur duyuyor. Ayrıca, Hollanda’daki Drive Line Systems (DLS) ve Çek Cumhuriyeti’ndeki NIMDA dahil olmak üzere Allison Yetkili Distribütörleri, yıllar boyunca Dakar Rallisi takımlarıyla yakın iş birliği yaparak başarıda önemli bir rol oynuyor. Dakar, en zorlu motor sporları rallisi. Dakar’da Allison tam otomatik şanzımanlar, dik yokuşlar, kum tepeleri ve yumuşak zemin dahil olmak üzere çeşitli zorlu koşullarda üstün performans gösterme yeteneklerini bir kez daha kanıtladı” açıklamasında bulundu.

Allison tam otomatik şanzımanlar, motor sporları yarışlarının zorlu taleplerini karşılamak için ideal tahrik çözümü olmalarını sağlayan çeşitli özellikler taşıyor. Allison’ın patentli tork konvertörü, özellikle yumuşak zeminli ve çamurlu arazide daha hızlı ivmelenme ve daha yüksek manevra kabiliyeti için tekerleklere daha fazla güç sağlayarak motor torkunu sorunsuz bir şekilde çoğaltıyor. Ayrıca Allison Kesintisiz Güç Teknolojisi™, manuel veya otomatikleştirilmiş manuel şanzımanlardaki (AMT’ler) vites geçişlerinde meydana gelen güç kesintilerini ortadan kaldırıyor. Allison şanzımanlar, yük, yol tutuşu ve eğimi hesaba katarak doğru zamanda otomatik olarak vites değiştirerek sorunsuz, tam güç vites geçişlerine olanak tanıyor. Bu teknoloji, aracın bileşenlerini koruyor ve sürücü yorgunluğunu da azaltıyor. Sürücülerin vites değiştirmek zorunda kalmadan her saniye elleri direksiyonda ve gözleri yolda olarak sürüşe odaklanabilmeleri, ralli yarışlarında büyük önem taşıyor.

Allison’ın entegre retarderi, araçların fren sisteminde daha az aşınma ile yavaşlamasını desteklemek de dahil olmak üzere sürücülere ek avantajlar sağlıyor. Ayrıca tekerleklerde ve lastiklerde oluşan ısıyı azaltıyor ki bu, Dakar Rallisi’nde kumda ve yüksek sıcaklıklarda sürüş sırasında önemli bir avantaj sunuyor. Böylece lastiklerin ömrünün uzatılmasına yardımcı olunarak ralli sırasında zaman alan bakım işlemleri azaltılıyor. Tüm bu avantajlar, sürücüler 15 günlük arazi yarışında mücadele ederken ve Allison tam otomatik şanzımanların zorlu koşullara dayanabileceğini keşfettikçe fark ediliyor.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu