MANŞETVOLVO

Volvo Trucks’dan uzun taşımalar için 1000 km menzilli biyogazla çalışan kamyon

Volvo Trucks şimdi sıvılaştırılmış biyogazla da çalışabilen yeni ve daha güçlü bir kamyonu piyasaya sürüyor. Yeni kamyon, genel CO2 emisyonlarını azaltırken, zorlu uzun mesafeli nakliyelerde sorunsuz bir şekilde çalışıyor.

Volvo Trucks

Volvo’nun %4 daha fazla yakıt verimli gazla çalışan kamyonları, %10 daha büyük yakıt deposuyla birlikte 500 hp’lik yeni bir güç seviyesi yakalıyor.
Beş yıl önce Volvo Trucks, gıda artıkları da dahil olmak üzere birçok türde organik atıktan üretilebilen yenilenebilir bir yakıt olan ve genellikle biyo-LNG olarak adlandırılan sıvılaştırılmış biyogazla çalışabilen kamyonlarını piyasaya sürdü. Yakıt, CO 2 emisyonlarını %100’e kadar azaltabıliyor.

Volvo Trucks Alternatif Yakıtlarla Çalışabilen Kamyonlar Ürün Müdürü Daniel Bergstrand

Volvo Trucks Alternatif Yakıtlarla Çalışabilen Kamyonlar Ürün Müdürü Daniel Bergstrand, “Biyogaz, elektrikli taşımacılık için harika bir tamamlayıcı, nakliyecilere sürdürülebilirlik hedefleri konusunda yardımcı oluyor ve iklim nötr taşımalarını hedefliyor” diyor.

Hangi Kamyonlar Biyogazla Çalışıyor

Gazla çalışan kamyonlar, Volvo FH ve FM, önceki 420 ve 460 hp motorlara katılarak 500 hp’lik yeni bir güç seviyesine ulaştı. Benzinli motorlar ayrıca %4’e varan oranda daha fazla yakıt tasarrufu sağlayan büyük teknik iyileştirmelerle %10 daha büyük benzin deposuyla birlikte daha uzun bir menzile kavuştu.

“Verimli gazla çalışan kamyonlarımız, dizel muadilleriyle kıyaslanabilir bir performansa sahip. Yakıt ikmali neredeyse bir dizel kamyon kadar hızlı ve Avrupa’da hem biyo-LNG hem de LNG için 600’den fazla akaryakıt istasyonundan oluşan büyüyen ağ, onları uzun mesafeli nakliyeler için ideal kılıyor” diye ekliyor, Daniel Bergstrand.

Hiçbir tek çözüm iklim değişikliğini çözemez

Güçlendirilmiş gazla çalışan kamyon serisi, Volvo Trucks’ın sıfır emisyona ulaşmak için üç yollu stratejik yol haritasına çok iyi uyuyor: akülü elektrikli kamyonlar, yakıt hücreli kamyonlar ve biyogaz, HVO ve hatta yeşil hidrojen gibi yenilenebilir yakıtlarla çalışan içten yanmalı motorlar.

Daniel Bergstrand, “Enerji ve yakıt altyapısının mevcudiyeti ülkeler ve bölgeler arasında büyük farklılıklar gösterdiğinden ve ayrıca her nakliye görevi için gereksinimler değişebileceğinden, birkaç teknik çözüme ihtiyaç var” diyor.

Avrupa’da fosil LNG’yi biyo-LNG ile değiştirmek için büyük planlar yapılıyor

Avrupa’nın biyo-LNG üretiminin, fosil LNG kullanımından uzaklaşmak için hızla artması bekleniyor. AB Komisyonu, farklı enerji türleri için büyük ölçüde artırılmış yerli üretim kapasitesi yaratmaya odaklanan REPower EU adlı bir plan ortaya koydu. Plan, yıllık biyogaz üretimini 2030’a kadar on kat artırmayı hedefliyor. Ve sektör şimdiden hızlı bir büyüme aşamasına başladı bile… Avrupa dışında da biyogaz potansiyeli hızla ilgi kazanıyor.

Volvo’nun gazla çalışan kamyonları hakkında dataylar:

Ürün modelleri: Volvo FH, FM ve FMX
Güç seviyeleri: 420, 460 ve 500 hp.
Yakıt: bio-LNG (sıvılaştırılmış biyogaz) veya LNG. Gazı ateşlemek için az miktarda dizel veya HVO kullanılır.
Menzil: 1000 km’ye kadar.

Motorteknolojisi: Dizel motorun yüksek verimliliğinden yararlanılarak, dizel kamyonla aynı sürülebilirlik elde ediliyor, bu da yüksek yüklerle çalışmayı ve uzun mesafeleri kat etmeyi mümkün kılıyor. Yeni gazla çalışan Euro6 E kademe motorları, D kademe motorlara göre %4’e kadar daha fazla yakıt tasarrufu sağlıyor.
Gaz motorları tamamen güncellendi ve yeni enjektörler ve sürtünmeyi azaltan pistonlar, yeni bir turbo, değişken yağ pompası ve filtrelenmemiş yağı işleyen Krank Karteri Havalandırması ile artan verimlilik elde edildi.

Sıvılaştırılmış gaz hakkında detaylar:

Bio-LNG (aynı zamanda LBG olarak da adlandırılıyor), sıvı biyogaz ( biyometan ) olan yenilenebilir bir yakıttır. Herhangi bir organik atık, örneğin arıtma tesislerinden gelen çamur, gıda atıkları, gübre ve diğer artık ürünler biyogaz üretmek için kullanılır.
LNG (Sıvılaştırılmış Doğal Gaz), yer altı veya deniz altı rezervlerinden çıkarılan fosil bir gazdır (metan).
Biyogazı sıvılaştırma işlemi LNG ile aynıdır; gaz –162 °C’ye kadar soğutulur. Yakıt daha sonra önemli ölçüde daha az yer kaplıyor, bu da menzili önemli ölçüde artıran kamyona çok daha büyük miktarda enerji getirilmesini mümkün kılıyor.
AB Komisyonlarının hedefi (REPower EU), 2030’a kadar yıllık biyogaz üretimini on kat artırarak 35 milyar metreküpe çıkarmaktır. 78’den fazla biyo-LNG tesisinin 2024 yılına kadar Avrupa’da hazır olduğu onaylandı. Almanya ve İtalya’nın, Hollanda ile birlikte önümüzdeki yıllarda önde gelen biyo-LNG ülkeleri olması bekleniyor.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu