GÜNCEL

Moğolistan, Çin ve Rusya ile Ticareti Teşvik Etmek İçin TIR Sistemine Destek Verdi

Moğolistan Ulusal Karayolu Taşımacılığı Birliği (NARTAM) ve IRU tarafından ortaklaşa düzenlenen TIR eğitim atölyesinin odağında Moğolistan’ın ana ulaşım koridorları vasıtasıyla Çin ve Rusya’yı birbirine bağlayan Asya Karayolu Ağı vardı.

Berkalp Kaya

Yapılan toplantılar, Çin, Moğolistan ve Rusya tarafından Yakın tarihte imzalanan Uluslararası Karayolu Taşımacılığı konulu Hükümetler arası Anlaşmada belirtildiği gibi, Moğolistan’ın geçiş engellerini ortadan kaldırmak, karayolu taşımacılığı için teslimat sürelerini azaltmak ve bölgenin gelecekte daha fazla ticaret yapma potansiyelini hızlandırmak için aktif adımlarını güçlendiriyor ve Çin’in TIR’a katılımını destekliyor.

NARTAM Başkanı Batkhuu Gavaa, bölgedeki ticaretin kolaylaştırılması için uluslararası karayolu taşımacılığının önemini vurgularken, ulusal ulaşım operatörleri arasında gümrük kontrolünü kolaylaştırmak ve gümrük kontrolünü kolaylaştırmak için TIR sisteminin önemini vurguladı. Ayrıca, “Üçlü Hükümetler Arası Anlaşmayı uygulamak için uluslararası kabul görmüş TIR sisteminin kullanılması en iyi yoldur. Bölgesel taşımayı kolaylaştırmak için başka bir mekanizmaya ihtiyacımız yok “dedi.

Anlaşma’da değinilen Çin-Moğolistan-Rusya koridorları, üç ülkeyi merkezi ve batı Moğolistan üzerinden birbirine bağlıyor. Bu ağ, Çin’in One Belt One Road çerçevesinde vurgulanan stratejik ticaret koridorlarının yanı sıra, Doğu Asya ekonomik çevresi ile Avrupa’yı birbirine bağlayan Moğolistan Step Değişim Girişimi (Steppe Initiative) arasındadır.

Moğolistan Karayolu ve Ulaşım Bakanlığı Kalkınma ve Gümrük Genel Kurumu, ülkenin ulaştırma ve transit sistemlerinin iyileştirilmesine ilişkin görüş alışverişinde bulunmak üzere IRU ile ayrıca görüşmektedir.

Üç Ülke, IRU’nun gümrük yetkilileri, yurtiçi taşımacılık sektörü temsilcileri ve ulaşım operatörleriyle birlikte TIR eğitim atölyelerinde, TIR Sisteminin bilinçlendirilmesi ve kullanım çerçevesinin iyileştirilmesi için sağlam temeller oluşturacaktır.

IRU Genel Sekreteri Umberto de Pretto “Asya Karayolu Ağını güçlendirilmesi sayesinde Moğolistan’ın ticaret potansiyeli bölgenin sürdürülebilir kalkınması için her zamankinden daha stratejik hale gelecek. Çin, TIR sistemini uyguladığında, bölgesel bağlantıları önemli ölçüde artacak ve uluslararası ticarete fayda sağlayacak, dolayısıyla ekonomik büyüme de sağlanacaktır.” dedi.

Çin, TIR Sözleşmesini taahhüt eden 70. üye ülke oldu ve IRU şimdi sistemi uygulamak için Çin’deki yetkili makamları aktif biçimde destekliyor. Operasyona başlandıktan sonra, Moğolistan, Rusya ve Çin, TIR sisteminin avantajlarından faydalanmaya başlayacaklar.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu