OTOMOTİV DÜNYASI

Automechanika Istanbul, sektör adına önemli fırsatlar sunuyor

12-15 Haziran tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan fuar, sektördeki yeniliklerin ve teknolojik gelişmelerin tanıtılmasında büyük bir fırsat sunuyor.

  • Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özçete, sektörün 2023 yılı itibarıyla 8.85 milyar dolarlık bir büyüklüğe ulaştığını ve 2024 yılında 10 milyar dolara yaklaşan iç pazar talebine ilave 14 milyar dolar ihracat potansiyeli ile toplam 25 milyar dolarlık bir işlem hacmine ulaşıldığını belirtti.

Bu büyümenin sektörün istikrarlı gelişimini açıkça ortaya koyduğunu vurgulayan Ali Özçete, “Sektörümüzün büyümesine ve uluslararası tanınırlığına katkı sağlayan en önemli ticaret organizasyonu olan ve bizim de ana destekçileri arasında yer aldığımız Automechanika Istanbul 2025, bu vizyon doğrultusunda kritik bir rol oynuyor. 12-15 Haziran tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde düzenlenecek olan fuar, sektördeki yeniliklerin ve teknolojik gelişmelerin tanıtılmasında büyük bir fırsat sunuyor. Automechanika Istanbul, hem yerel hem de küresel pazarda sektörümüzün gücünü sergilemek ve sürdürülebilir büyümesini desteklemek adına önemli bir platform. Katılımcıların ve ziyaretçilerin bu yıl da sektörün en güncel yeniliklerini keşfedeceği, iş birliklerini güçlendireceği verimli bir fuar deneyimi yaşayacaklarına inanıyoruz” diye konuştu.

OSS, 270 üye firmayla faaliyetlerini sürdürüyor

Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği (OSS) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özçete, otomotiv satış sonrası sektörünün Türkiye’de en hızlı büyüyen ve gelişen sektörler arasında yer aldığının altını çizdi. Pandemi döneminde yaşanan tedarik ve lojistik sorunlarına rağmen, özellikle ihracata dayalı üretimde yeni firma sayısının hızla arttığını belirten Özçete, OSS Derneği olarak çalışmalarına devam ettiklerini söyledi. OSS’nin, sektörün çatı kuruluşlarından biri olduğunu belirten Özçete, 141’i dağıtıcı ve 129’u üretici olmak üzere toplam 270 üye firmayla faaliyetlerini sürdürdüklerini açıkladı.

“2024 yılında krediye erişimde yaşanan zorluklar sektörümüzü etkiledi”

Özçete, 2024 yılında otomotiv satış sonrası sektörü için iniş ve çıkışların fazla olmadığını, hafif durağan bir yıl geçirdiklerini belirtti. Bu durumu elektrikli araç dönüşüm sürecinde yaşanan sancılar ve global çapta süren ekonomik ve politik belirsizliklere bağlayan Özçete, “Bu zorlu koşullara rağmen sektörümüz istikrarını koruyarak büyümesini sürdürdü. 2024 yılında sektörü etkileyen en büyük sorunlardan biri de, krediye erişimde yaşanan zorluklar ve nakit akışındaki dengesizliklerdi. Enerji ile hammadde maliyetlerindeki artış ve talepteki daralma da sektör üzerinde baskı oluşturdu. OSS Derneği olarak, güçlü üretici-dağıtıcı ve diğer paydaşlarla iş birliklerimizi sürdürerek bu zorluklara karşı çalışmalarımıza ara vermeden devam ettik” dedi.

Garanti Süresi Dolan Araçlar ve Yeni Trendler, Aftermarket Pazarına Hareket Getirecek

Otomotiv satış sonrası pazarında önümüzdeki dönemde hareketliliği artıracak unsurlar arasında, garanti süresi dolan araçların aftermarket’e yönelmesi öne çıkıyor. 2022 yılında satılan yaklaşık 880 bin civarında araç üretici firmalar tarafından belirlenen ortalama iki yıllık garanti kapsamından çıkarak aftermarket pazarına yönelecek. Bu durum hem istihdama doğrudan katkı sağlayacak hem de durağan geçmesini beklediğimiz 2025 yılı için bize ek bir güvence sağlayacak. Gelecek yıllarda otomotiv satış sonrası sektörünü etkileyen konuların başında; elektrikli ve otonom araçlar için gerekli yedek parçaların üretimi, dijitalleşme, otomasyon ve robotik kullanımının yaygınlaşması gibi birçok önemli başlık bulunuyor. Bu trendlerin, elektrikli araçlar başta olmak üzere, otomotiv ve otomotiv satış sonrası sektöründe talebi yukarı yönlü etkileyeceğini öngörüyoruz” şeklinde konuştu.

“Automechanika Istanbul, sektörümüz adına önemli fırsatlar sunuyor”

Yeni gelişen teknolojilerle beraber her geçen gün yenilenen sektörün, kendi tanıtımını yapabilmek adına fuar ve benzeri organizasyonlara ihtiyaç duyduğunu söyleyen Özçete, “Automechanika Istanbul gibi uluslararası arenada farkındalık yaratabilecek ve alanında söz sahibi olan organizasyonların bizler için önemi oldukça fazla. Bu nedenle de uzun yıllardır ana destekçisi olduğumuz Automechanika Istanbul fuarına vermiş olduğumuz güçlü desteği her zaman devam ettirmeye özen gösteriyoruz. 12-15 Haziran tarihleri arasında İstanbul TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi’nde bu yıl 18’inci kez düzenlenecek Automechanika Istanbul 2025 fuarı, sektörümüzün yurt içi ve yurt dışı pazarda yeni gelişmeleri takip etmek ve firmaların müşteri ve network anlamında portföylerini genişletmesi için çok önemli bir fırsat. Bu nedenle biz de tüm üyelerimizin bu organizasyondan faydalanması ve güçlü kazanımlar elde etmesini arzuluyoruz. Hem ziyaretçileri hem de katılımcı firmalarıyla sektöre etkisini her geçen yıl giderek artıran Automechanika Istanbul’un, geçmiş fuar deneyimlerinden aldığı güç ve edindiği kazanımlarla, bu yıl da başarılı ve verimli bir fuar deneyimi sunacağına inanıyoruz” dedi.

“Fuara katılacak sektör temsilcileri, globalde yeni pazar alanları keşfetmeyi hedefliyor”

Fuarın 2024 organizasyonunda OSS olarak, yönetim kurulunda yer aldıklarını belirten Özçete, “Automechanika Istanbul, geçen yıl Avrupa Birliği platformunda çalışmalar yapan 18 ülkeden 19 dernek ve 5 satın alma grubunu temsil eden FIGIEFA Genel Kurul Üyeleri’nin de katılımıyla görkemli bir galayla başlamıştı. Bu yıl da fuara katılmak isteyen tüm üyelerimize sunduğumuz katkı ve desteklerle, Automechanika Istanbul’da sektörümüze yön verebilmek adına hazırlıklarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Bu yıl fuara katılacak sektör temsilcilerimizin odak noktasında, uluslararası arenada yeni pazar alanları keşfetmek ve bu doğrultuda stratejik iş birlikleri geliştirmeye yönelik ilişkiler kurmak yer alıyor.

Ayrıca, yurt içinde mevcut iş bağlantılarının güçlendirilmesi ve yeni iş fırsatlarının değerlendirilmesi de önemli bir öncelik. Sektör temsilcilerimiz, küresel trendleri yakından takip ederek ulusal ve uluslararası pazarlarda rekabet avantajı sağlayacak çözümler geliştirmeyi hedefliyor. Fuara katılacak sektör temsilcisi firmalarımızın ürün gamları halen büyük ölçüde konvansiyonel araçlara yönelik çözümler ağırlıklı olmakla birlikte, bu alanda geliştirilen yenilikçi ürünlerin de dikkatleri üzerine çekeceğini düşünüyoruz. Ayrıca, elektrikli araçlara yönelik dönüşümün sektördeki etkileri de her geçen gün artıyor. Bazı firmalar, elektrikli ve hibrit araçlar için geliştirdikleri yeni nesil ürünlerle fuarda yer alarak bu alandaki varlıklarını güçlendirmek istiyor” şeklinde konuştu.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu