
MAN, elektrikli kamyon üretimine geçerek sürdürülebilir taşımacılıkta yeni bir sayfa açtı. Yeni nesil kamyonlar tek üretim hattında dizel araçlarla birlikte üretiliyor.
MAN Truck & Bus, Münih’teki ana fabrikasında elektrikli kamyonlarının seri üretimine başladı. MAN CEO’su Alexander Vlaskamp, bu adımı “tarihi bir dönüm noktası” olarak nitelendirerek, “Gelecek artık başladı. Araştırma ve geliştirmeye 400 milyon Euro yatırdık. İlk etapta 1.000 araç yollarda olacak” dedi.
MAN, yeni üretim sisteminde hem elektrikli hem de dizel kamyonları tek bir entegre hat üzerinden üreterek esneklik sağlıyor. Şirket, bu üretim modeliyle tedarik zinciri ve montaj süreçlerini de baştan tasarladı.

Yönetim Kurulu Üyesi Michael Kobriger, “On yıl içinde Avrupa’daki üretim ağını elektrifikasyona hazır hale getirmek için 1 milyar Euro’luk yatırım yapacağız. Bu dönüşüm aynı zamanda Almanya için de güçlü bir sanayi mesajı” diye konuştu.
Yeni modeller 740 km’ye kadar menzil sunarken, enerji verimliliği açısından da öne çıkıyor. MAN, 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefliyor.

740 kilometreye kadar menzil
MAN, seri üretime başlamadan önce 200’e yakın elektrikli ön seri kamyonu Avrupa’daki müşterilerine teslim etti. Bu araçlar, Avrupa yollarında gerçek müşteriler tarafından yaklaşık iki milyon kilometre yol kat etti ve sahadan büyük başarı gösterdi. Bu süreçte bazı araçlar, günlük 850 kilometre kadar ulaşan kullanımlarda, 100 kilometrede ortalama 97 kWh gibi çok düşük enerji tüketimi sağladı. MAN, şimdiden 700 civarında elektrikli kamyon siparişi aldı. Özellikle MAN’ın, Ultra-Lowliner yarı römork çekicisi, sadece 950 mm’lik beşinci teker yüksekliği ve 3,75 metrelik dingil mesafesiyle benzersiz bir seçenek olarak öne çıkıyor ve otomotiv lojistiğinde büyük ilgi görüyor.

Elektrikli kamyonun bir diğer avantajı da Nürnberg’deki MAN fabrikasından gelen ve toplamda 534 kWh’ye kadar kapasite sunan üç ila altı modüler NMC aküsü olarak öne çıkıyor. Araç, bu sayede yeniden şarj edilmeden 500 kilometreye kadar, yedinci akü seçeneğiyle birlikte ise 740 kilometre menzile kadar çıkabiliyor.
Elektrikli otobüslerde de öncü
MAN, geniş elektrikli kamyon yelpazesinin yanı sıra, aynı zamanda elektrikli otobüsler de öncü konumda bulunuyor. Polonya’daki fabrikasında ürettiği elektrikli şehir içi otobüslerle Avrupa’da pazar lideri olan MAN, ayrıca Ankara’da da piyasaya elektrikli yolcu otobüsü sunan ilk Avrupalı üretici oldu. Bugün Avrupa şehirlerinde 2.500’den fazla MAN elektrikli otobüs hizmet veriyor. Yeni modellerde kamyonlar olduğu gibi Nürnberg’den gelen bataryalar kullanılıyor. MAN, bunun için burada 250 milyon Euro’luk bir yatırım yaptı.

2050’ye kadar karbon nötr hedefi
MAN Truck & Bus, 2050 yılına kadar karbon nötr olmayı hedefliyor. MAN’ın toplam emisyonlarının yaklaşık yüzde 95’i işletmelerce kullanılan araçlardan kaynaklanıyor. Bu nedenle bu araç filosunun elektrifikasyonu MAN’ın sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşması için hayati önem taşıyor. Elektrikli kamyonlar, özellikle Avrupa Birliği’nin mevcut CO2 hedeflerine ulaşma sürecinde de kritik önem taşıyor. MAN, bu yüzden 2025 yılına kadar müşterilerine 1.000’den fazla elektrikli kamyon teslim etmeyi planlıyor. Yıllık 120.000 kilometre yol yapan ve ortalama 24 litre tüketen 1.000 dizel kamyonla kıyaslandığında, sadece bu ilk elektrikli kamyon filosu, yılda 80.000 ton CO2 tasarrufu sağlayabiliyor. Bu miktar, küçük bir Alman kasabasının yıllık CO2 emisyonuna eşdeğer bir oran anlamına geliyor.