GÜNDEMÜST YAPI

TREDER, Sektörü zirveye taşıdı

Treyler Sanayicileri Derneği TREDER’in düzenlediği 2. Treyler Zirvesi, sektörün tüm paydaşlarını bir araya getirdi. “Türk Treyler Sektörünün Dünya Yolculuğu” mottosuyla düzenlenen zirvede, kamu ve özel sektörün üst düzey katılımı ile Türk treyler sektörünün gelişimi tüm detayları ile görüşüldü.

TREDER Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık’ın hoş geldiniz konuşmaları ile başlayan zirvede, Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, Ulaştırma Bakanlığı TMKTD Daire Başkanı Kadir Erkan, TOBB Türkiye Ulaştırma ve Lojistik Meclisi Başkanı Çetin Nuhoğlu, Makine Mühendisleri Odası Yönetiminden Ümit Çevik ve TSE Genel Sekreter Yardımcısı Aykut Kırbaş açılış konuşmalarını yaptı. Mercedes-Benz’in ana sponsorluğunda, Alcoa, Intermobil, Saf-Holland ve Shell firmalarının katkılarıyla düzenlenen zirvede açılış konuşmalarının ardından üç ayrı panel düzenlendi.
Treyler sektörü, ülke ekonomisi açısından çok önemli
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik, açılış konuşmasında yaptığı açıklamada; “Sektöre her türlü desteği vermeye hazırız. Treyler sektörü, hem yerli üretim hem de ihracat potansiyeli ile ülke ekonomisi açısından önemli sektörlerden biridir” dedi.
Treyler sektörü, 3 milyar dolar ihracat yapabilir
Dış Ticaret ve Gümrüklerden Sorumlu Eski Devlet Bakanı Kürşat Tüzmen de yaptığı konuşmada treyler sektörünün 2023 yılına kadar 3 milyar dolarlık ihracat hedefi koyması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin dünya ekonomisinde ihracat olarak yüzde 1, ticaret olarak da yüzde 1 oranında pay alırken treylerde şimdiden yüzde 2 pay aldığını dikkat çeken Tüzmen, “Hesaplarımı yaptım. Yeter ki kendinize bir hedef belirleyin” diyerek Treyler üreticilerine mesaj verdi.

treder-yonetim-kurulu-baskani-kaan-saltik
TREDER Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Saltık

1 Milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşacağız
TREDER Başkanı Kaan Saltık, bugüne kadar yapılan çalışmaların ve atılacak adımların önemine dikkat çekerek: “9 yıl önce birbirine rakip treyler üreticileri olarak bir araya geldik, geleceğe bir ışık tuttuk. Avrupa standartlarının ülkemizde de uygulanmasını, trafikte yük ve seyir güvenliğinin sağlanmasını istiyoruz. Türkiye’yi treyler üretim merkezi haline getirmek için çalışıyoruz. İşimizin kolay olmadığını biliyoruz. Bugün çok önemli mesafeler alarak karşınızda bulunuyoruz. Türkiye, ADR mevzuatı iyi bir yol kat etti ve ATP yönetmeliği için de hazırlıklarını yapıyor. TREDER’in en büyük başarısı ise kamu ile yapmış olduğu işbirliğidir. Ülke ekonomisinin ve sektörün sorunlarını yetkililere olabildiğince anlatmaya çalışıyoruz. Teşekkür ederiz ki onlar da bu hevesimizi karşılıksız bırakmıyorlar. Kamu otoritesi, bu zirvede yine bizim yanımızda. Buraya bir kez daha sektöre katkılarını sunmak üzere geldiler” dedi.
Dünya treyler üretimi, 1,3 milyon adet olduğunun altını çizen Kaan Saltık; “Türkiye olarak yılda 35 bin adet treyler üretiyoruz. Bunun 25 bin adedini yurt içine veriyoruz. Treylerde ithal ürün yüzde 5’i geçmiyor. Yani net ihracatçı konumunda bir sektör. Uludağ İhracatçılar Birliği kayıtlarına göre geçen yıl 270 milyon dolarlık ihracat yaptık. Hedefimiz 2023 yılına kadar 1 milyar dolar ihracat rakamına ulaşmak. Daha önemlisi yakın zamanda yapılacak yatırımlarla treyler üretim kapasitemiz 100 bin adetlere çıkıyor. Avrupa’nın büyük treyler üreticileri ve önde gelen yan sanayi firmaları Türkiye’ye yatırım yapıyor. Yerli ve yabancı yatırımcıların katkılarıyla sektörümüzün yarattığı katma değer, her gün katlanarak büyüyor. Yerli üreticilerimiz ise sadece Türkiye’de değil aynı zamanda yurt dışında yaptıkları yatırımlarla global oyuncular haline gelebilmek için önemli adımlar atıyor. ARGE’ye verdikleri önemle yurt dışında inovasyon ödülleri kazanıyor” dedi.
3 Milyarlık ihracat hedefi olacaksa
TREDER Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Murat Tokatlı yaptığı konuşmada Sayın Kürşat Tüzmen’in Treylerde 3 milyar dolarlık ihracat hedefi söylemine değinerek bu rakamı yakalamak için dünya standartlarında üretim yapılması gerektiğini söyledi. Tokatlı, “Avrupa’da ikinci sıradan beşinci sıraya geriledik. Bundan rahatsızlık duyuyoruz ve yukarı çıkarmak zorundayız. ADR ve ATP yönetmelikleri geç oldu ama güzel oldu. 2015 yılında üreticiler olarak ADR konvansiyonuna uygun üretime girildi. TİP onayı alan 31 üretici oldu. Tank tipiyle 57”ye ulaştı. Sekiz üretici de onay aşamasında. 40’a yakın üretici onay almış olacak. ADR’de kendi adımıza bir sıkıntı olmadı. TSE’nin çalışmaları sayesinde sancılı başlayan süreç, şimdi çok hızlı ilerliyor. Asıl konu denetim. Taşıt Durum Tespit Belgesi almayanları trafikten men etmek gerekiyor. Ayrıca araçları trafiğe tescil ederken de ADR belgesi istenebilir. Öte yandan şu anda ATP gündemde. Kanun olarak henüz yürürlüğe girmedi. Türkiye’deki üreticiler 1990’lı yıllardan beri ATP sertifikalı araçlar üretiyoruz. Ancak bozulabilir gıda insan hayatını tehdit ettiği için yurtiçi nakliyenin de denetim altına alınması gerekiyor. TREDER olarak bu yola baş koyduk. Dünya standartlarına uygun treyler üretmek için birlikte çalışalım ve 1 milyar dolarlık değil 3 milyar dolarlık ihracata birlikte gidelim” dedi.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu