OTOMOTİV DÜNYASI

Bosch Automechanika 2018’de otomotiv sektörü için yeni çözümler sundu

Bosch Otomotiv Yedek Parçaları, bağlanabilirlik, otomasyon, optimize edilmiş tahrik sistemleri ve elektromobilite alanlarında hayata geçirmeye başladığı çözümlerle otomotiv sektörünün yakın zamanda gerçekleşecek geçiş döneminde daha şimdiden önde gelen bir role sahip bulunuyor.

Frankfurt’ta gerçekleştirilen Uluslararası Automechanika Fuarında konuşan Bosch Otomotiv Yedek Parçaları Başkanı Manfred Baden, “Bosch, bugünden birçok sürecin daha hızlı ve etkili bir şekilde yapılmasını sağlayan ağa bağlı ve veri tabanlı çözümlere giderek daha fazla güveniyor” dedi.

Denetim ve danışmanlık şirketi PwC’ye göre, 2025 yılında yollarda 470 milyonun üzerinde ağa bağlı araç olacak. Buna göre, yedek parça alanına yönelik yazılım ve veri servisleri pazarı önemli bir büyüme kaydedecek ve bu, sektörün gelecekteki büyümesiyle ilgili belirleyici bir etken olacak.

Baden, “Bosch Otomotiv Yedek Parçaları, 2018 yılında da büyümesine devam etmeyi hedefliyor. Tüm ürün yaşam döngüsü boyunca etkili ve verimli bakım ve tamire yönelik yenilikçi konseptlerin yanı sıra teşhis ve atölye süreçlerine yönelik ağa bağlı çözümlerle de iş ortaklarımızı hem mevcut hem de gelecekteki araç stokları konusunda destekliyoruz” dedi. Bağlanabilirlik ve yeni veri tabanlı çözümler zamandan önemli oranda tasarruf sağlarken atölyelerdeki iş akışını optimize etme potansiyeline de sahip bulunuyor.

Bağlanabilirlik sayesinde aynı işin bir kez daha yapılması önleniyor

Bosch Çevrimiçi onarım, atölyelerde teşhis donanımlarının akıllı bağlanabilirliğinin temelini oluşturuyor. Aracın alınmasını, araç bilgilerini ve test cihazlarını ağ üzerinden birbirine bağlıyor ve kablosuz olarak tüm ağa bağlı cihazlara iletilen bir ortak veri dayanağı oluşturuyor.

Eskiden olduğu gibi her bir cihazda ayrı ayrı tanımlamak yerine, araç sadece bir kez tanımlanıyor. Çevirimiçi onarım sistemine sahip olmayan Bosch ürünleri için servis ve bakım açısından bir karşılaştırma yapıldığında, bu özellik atölyede araç başına 10 dakikalık bir zaman tasarrufuyla sonuçlanıyor. Test raporları, yorumlar ve görüntüler doğrudan dijital çalışma kartına kaydediliyor ve istenildiği zaman bu karttan geri alınabiliyor. Tüm çalışanlar, dijital çalışma kartına ve araç durumuna istedikleri zaman kolaylıkla erişebiliyor.

ESItronic 2.0 Online istenilen bilgilere saniyeler içerisinde erişim

Bosch ESItronic atölye yazılımı, uzun zamandan bu yana birden fazla markanın yer aldığı atölyelerin standart ekipmanlarının bir parçası. Avrupa’da, her üç bağımsız atölyeden biri, bu güçlü ve kendini kanıtlamış yazılımı kullanıyor. Bosch, Avrupa pazarında yer alan neredeyse tüm araçların etkili ve profesyonel bir şekilde tamir edilmesi için otomotiv atölyelerine kapsamlı bir paket sunan ESItronic yazılımına paralel olarak kullanılabilen bir online sürüm olan ESItronic 2.0 Online’ı geliştirdi. Bu yazılım, aramayı kolaylaştırıyor ve bağlamla ilgili bilgiler sağlıyor. Ücretsiz metin arama ve belge önizleme sayesinde kullanıcılar, gerekli bilgileri hem kolay hem de hızlı bir şekilde buluyor. Hem offline, hem de online sürümler, birbirlerine paralel olarak ve aynı cihazda kullanılabiliyor.

Arttırılmış Gerçeklik teknolojisi kullanan eğitimlere 2018 İnovasyon Ödülü

Bosch’un Arttırılmış Gerçeklik teknolojisini kullandığı servis eğitimleri, Automechanika Fuarı’nda, ‘Alternatif Tahrik Sistemleri ve Dijital Çözümler’ kategorisinde İnovasyon Ödülü kazandı. Arttırılmış Gerçeklik uygulamaları, farklı eğitim senaryolarının uygulanmasına imkan sağlıyor. Bosch eğitiminin katılımcıları tablet bilgisayarlarının ya da akıllı gözlüklerinin kameralarını spesifik bir araç parçasına yönelttiğinde, gerçek görüntüye açıklamalar, 3D nesneler veya videolar ekleniyor. Eğitmen de katılımcıların cihazlarını kontrol edebiliyor ve cihazlara hangi durumun görüntüleneceğine karar verebiliyor.

Bosch Otomotiv Yedek Parçaları Arttırılmış Gerçeklik Uzmanı Jürgen Lumera, “Arttırılmış Gerçeklik, bize çok daha sofistike işlevleri teknik açıdan uygun ve hatta heyecan verici bir şekilde öğreterek, eğitim katılımcılarına açıklamamıza imkan sağlayan bir eğitim teknolojisi sunuyor” dedi.

Bosch’un Automechanika Fuarındaki standında gerçekleştirilen yüksek gerilimli motorlara ilişkin workshopta, konuyla ilgilenen otomotiv tamircileri Arttırılmış Gerçeklikle desteklenen geleceğin öğrenimi hakkında bilgiler aldı. Bosch, Arttırılmış Gerçeklik destekli ilk servis eğitimini önümüzdeki kasım ayında verecek.

Önümüzdeki yıl itibarıyla Arttırılmış Gerçeklik, dizel ve benzinli enjeksiyon sistemlerinde sensörler ve aktüatörler gibi ek teknik eğitimler için eğitici bir destek olarak da kullanılacak. Ayrıca yeni eğitim teknolojisi aracılığıyla fren/patinaj sistemleri, karoser ve hazır sistemler ya da sürücü asistan sistemleri ile ilgili teknik seminerlerin de desteklenmesi planlanıyor.

Bosch, özellikle AR uygulamaları için olmak üzere özel bir Arttırılmış Gerçeklik Platformu (CAP) geliştirdi. Bu platform, özellikle eğitim sektörü için olmak üzere anlaşılır bir şekilde yeni içeriklerin ve uygulamaların yayınlanmasını sağlıyor. Kayıt altına alınan içeriklerle beslenen platform, her bir spesifik Arttırılmış Gerçeklik uygulaması için gerekli olan verileri derliyor.

Mobil ve hızlı ECU tanılamaları için yeni kompakt Bosch KTS 250 test cihazı

Bosch, özellikle mobil ve doğrudan atölye kullanımı için geliştirilmiş olan yeni bir tanılayıcı test cihazını piyasaya sunuyor. Kompakt ve dayanıklı Bosch KTS 250, küçük otomotiv atölyelerinin araç alım bölümü için ve ayrıca daha büyük atölyelerde ek bir cihaz olarak kullanıma uygun. Test cihazı, yüksek kullanıcı dostu özelliğiyle dikkat çekiyor. Yeni, sezgisel ve Android tabanlı kullanıcı arayüzü, operatörü destekliyor. Bosch Esitronic atölye yazılımına sahip KTS 250, piyasada bulunan neredeyse her tür binek otomobilde ekonomik ECU tanılaması sağlıyor. Yazılım şu ana kadar yaklaşık 150 otomobil modelini destekliyor ve böylece daha büyük Bosch tanılayıcı test cihazlarında yüklü olan Esitronic 2.0 ile aynı kapsam ve eksiksizliği sağlıyor. Güçlü işlemcileri sayesinde programlar hızlıca yükleniyor ve tanılamalar hızlıca yapılıyor.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu