AKARYAKIT DÜNYASI

Araçlarda CNG yakıtı kullanımı yaygınlaşacak

Türkiye’de benzin, motorin ve LPG’ye alternatif olarak araçlarda kullanılmaya başlayan sıkıştırılmış doğalgazın (CNG) iletim hattına uzak istasyonlara da iletilerek kullanımı yaygınlaştırılacak.
AA muhabirinin, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) yetkililerinden aldığı bilgiye göre, yapılması planlanan yönetmelik değişikliğiyle CNG (Otogaz) lisansına sahip şirketler, CNG dolum istasyon ve tesislerine satış yapabilecek.
Söz konusu CNG lisansı sahibi şirketler, mevcut şartlarda doğalgaz iletim şebekesi üzerinden temin edilen CNG’yi şebekeye uzak istasyonlara da gönderebilecek. Büyük tüpler içinde karayolu üzerinden taşınacak CNG, gerekli mevzuat hükümlerini yerine getiren akaryakıt istasyonlarında alternatif bir yakıt olarak satışa sunulacak.
Türkiye’de 27 CNG istasyonu var
Dünyada kullanımı giderek artan CNG, ABD’de bin 650, İtalya’da bin 40, Almanya’da 920, Türkiye’de ise 27 istasyonda satışa sunuluyor. En fazla CNG ile çalışan araç 900 bin adet ile İtalya’da bulunuyor. Bu ülkeyi, 150 bin araçla ABD ve 100 bin araçla Almanya izliyor. Türkiye’de ise CNG ile çalışan araç sayısı 4 bini buluyor.
Türkiye’de CNG kullanımına uygun araçların tamamının bu yakıtı kullanması halinde, ülkedeki doğalgaz pazarının da yaklaşık yüzde 50 büyüyeceği öngörülüyor.
Çevreci bir yakıt türü olan CNG’nin araçlarda kullanımının yaygınlaşmasıyla, karbon salınımı da azalacak. CNG ile çalışan araçlar, LPG kullanan araçlara göre yüzde 15, dizel yakıtla çalışan araçlara göre ise yüzde 8 daha az karbon salınımı yapıyor.
Diğer akaryakıt türlerine göre birim maliyeti daha ucuz olan CNG’nin akaryakıt istasyonlarında kullanımı, Türkiye’de CNG uyumlu çalışan araç sayısını da artıracak.
Öte yandan, gerekli şartları yerine getiren CNG lisans sahipleri, herhangi bir bedel ödemeden lisanslarını CNG (satış) veya CNG (Otogaz) lisansına dönüştürülebilecek.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu