LOJİSTİKŞirket Haberleri

Etihad Havayolları, Airbus’ın yeni nesil A350F kargo uçağı ile kargo operasyonlarını büyütüyor

Etihad Airways, Singapur Airshow’da daha önce duyurduğu taahhüdünün ardından Airbus ile 7 yeni nesil A350F kargo uçağı siparişini kesinleştirdi. Bu gelişmeyle birlikte Etihad, piyasada bulunan en verimli kargo uçaklarını kullanarak kargo kapasitesini artıracak.

5 tanesi teslim edilmiş olan A350-1000 siparişinden sonra BAE’nin ulusal taşıyıcısının bu yeni A350F siparişi, havayolunun Airbus ile ilişkisini daha da güçlendiriyor.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Etihad Havacılık Grubu CEO’su Tony Douglas, şunları söyledi: “Dünyanın en genç ve en sürdürülebilir filolarından birini inşa ederken, A350F’yi filomuza ekleyerek Airbus ile uzun vadeli ortaklığımızı daha da güçlendirmekten mutluluk duyuyoruz. Bu ek kargo kapasitesi sayesinde, Etihad Kargo benzeri görülmemiş bir büyüme sağlayacak. Airbus, yolcu filomuzdaki A350-1000 ile paralel olarak 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma taahhüdümüzü destekleyen, dikkat çekici, yakıt açısından verimli bir uçak geliştirdi.”

Airbus International Ticaret Direktörü ve Başkanı Christian Scherer ise konuyla ilgili şunları paylaştı: “Yakın zamanda A350 yolcu hizmetlerini tanıtan ve oyunun kurallarını değiştiren kargo uçağı versiyonu A350F ile Airbus, Etihad Havayolları ile uzun süredir devam eden ortaklığını genişletmekten mutluluk duyuyor. Bu yeni nesil büyük kargo uçağı; çevresel etkiyi azaltırken, aynı zamanda operasyonel verimliliği artırarak menzil, yakıt verimliliği ve CO₂ tasarrufu açısından benzeri görülmemiş ve eşsiz faydalar sağlıyor.”

Etihad ile Airbus ayrıca, Ortadoğu’da bir A350 filosu için ilk Airbus FHS sözleşmesi özelliğine sahip anlaşmayı da imzaladı. Bu uzun vadeli anlaşma Airbus’ın Uçuş Saati Hizmetleri (FHS) için A350 filosunun tamamını desteklemeyi, uçak performansını korumayı ve güvenilirliği optimize etmeyi kapsıyor. Ayrıca Etihad, Airbus’ın Skywise Sağlık İzleme özelliğini de tercih ederek, havayolunun uçak datalarının gerçek zamanlı yönetimine ve sorun gidermeye erişmesine olanak tanıyarak, zamandan tasarruf sağlıyor ve plansız bakım maliyetlerini azaltıyor.

Dünyanın en modern uzun menzilli ailesinin bir parçası olan A350F, A350 yolcu versiyonlarıyla yüksek düzeyde ortaklık sağlıyor. 109 tonluk taşıma kapasitesi ile A350F, tüm kargo pazarlarına hizmet verebiliyor. Uçak, gövde uzunluğu ve kapasitesi endüstrinin standart paletleri ve konteynerleri etrafında optimize edilmiş büyük bir ana güverte kargo kapısına sahip.

A350F’nin gövdesinin %70’inden fazlası gelişmiş malzemelerden yapılmış olması, 30 ton daha hafif bir kalkış ağırlığı sağlıyor ve mevcut en yakın rakibine göre en az %20 daha düşük yakıt tüketimi ve emisyon anlamına geliyor. A350F, ICAO’nun 2027’de yürürlüğe girecek olan gelişmiş CO₂ emisyon standartlarını tam olarak karşılıyor. A350F, bugünün taahhüdü de dahil olmak üzere 6 müşteriden 31 kesin sipariş almış durumda.

Hava taşımacılığının geleceğini şekillendiren büyük kargo uçağı değişimleri dalgasını ve gelişen çevresel gereksinimleri karşılayan A350F; en son teknoloji, yakıt tasarruflu Rolls-Royce Trent XWB-97 motorlarla güçlendirilecek.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu