LOJİSTİKMANŞET

Borusan Lojistik, yapay zeka ile sektörde devrim yaratıyor!

Yatırımlarının yüzde 52’sini teknolojiye yapan Borusan Lojistik, devreye aldığı Elektronik Taşımacılık Ağı eTA ile 200 bin TIR ve şoförü bünyesinde barındıran yapay zeka destekli platformuyla yerli ve yabancı rakiplerine adeta gözdağı veriyor.

Düzenlenen basın toplantısında lojistiğin yanı sıra aynı zamanda nasıl bir teknoloji firması haline geldiklerine ilişkin bilgiler paylaşan Borusan Lojistik Genel Müdürü Serdal Erçal, Borusan Lojistik bünyesinde kurulan eTA (Elektronik Taşımacılık Ağı) ile, yurtiçinde yükünü taşıtmak isteyen yük sahipleriyle eTA üyesi bireysel kamyon ve TIR sürücülerini bir araya getirdiklerini açıkladı. Erçal, paydaşları için özel çözümler sunan dijital platformlar geliştirdiklerine vurgu yaparak; “Borusan Lojistik eTA mobil uygulaması sayesinde yurt içi yük taşıma ihtiyacı olan müşteri, en uygun aracı hızlıca buluyor. Yük taşımak isteyen TIR ve kamyon sahipleri eTA mobil uygulama sayesinde aracına uygun tüm nakliye ihalelerini görebiliyor ve uygun bulduğu yüke teklifini vererek TIR/kamyon garajlarına uğramadan işi almasına olanak sağlıyor” dedi.

Yurt içinde 8 bin noktaya günlük dağıtım yapıyor

Sektörde 20. yılını tamamlayan Borusan Lojistik, yurt içinde 8 bin noktaya günlük dağıtım kapasitesine sahip. 450 bin m2 kapalı ve açık depolama alanı, 28 aktarma merkezi ile depolama, özel dağıtım ve parsiyel taşımacılık, gümrükleme, karayolu komple taşımacılık, oto taşımacılığı, araç stoklama ve sevk öncesi araç kontrol (PDI) hizmetlerini sunduklarını belirten Serdal Erçal; “Kendi tesislerimizde depolama hizmetlerinin yanı sıra müşterilerimizin tesis yönetimi ile ana sanayilerdeki müşterilerimizin milk-run operasyonlarının yönetimini de sağlıyoruz. Ayrıca uluslararası taşımacılık alanında kuru yük gemi kiralama, konteyner, karayolu, demiryolu ve havayolu taşımacılığı ile intermodal taşımacılık operasyonlarını gerçekleştiriyoruz. Bu açıdan bakıldığında bir müşterinin dış ticaretinden üretimine ve üretim sonu sevkiyatına kadar uçtan uca tek bir noktadan lojistik ihtiyaçlarını karşılamasına olanak sunuyoruz” dedi.

Borusan Lojistik Genel Müdürü Serdal Erçal
Borusan Lojistik Genel Müdürü Serdal Erçal

Günde 600 milyon desi yük taşıma ve günlük 1600 ev teslimatı

Borusan Lojistik’in kısmi dağıtım ağı, 28 aktarma merkezi ile 17 ilde 44 kara nakliye ofisinin yanı sıra Türkiye çapında 81 ilin herhangi birinden diğerine taşımacılığa da olanak sağlıyor. Kendi depolarının yanı sıra müşteri tesislerinde de depolama hizmeti sunduklarını belirten Borusan Lojistik Genel Müdürü Serdal Erçal;”Borusan Lojistik tarafından 2022 yılında Yurt İçi Parsiyel Taşımacılığı’nda 600 milyon desi yük taşırken günde ortalama 1600 ev teslimatı gerçekleştirildi. Mükemmel müşteri deneyimini hedefleyen “e-ticaret platformlarıyla entegre planlanmış” teslimatlar aynı zamanda “takip edilebilirlik” gibi dijital çözümlerle de destekleniyor. 1.500 m2 açık ve 93 bin m2 kapalı depolama alanına sahip, 2019 yılında açılan Tepeören Operasyon Merkezi, Borusan Lojistik’in ana deposu olarak faaliyet gösteriyor. 2022 yıl sonu itibarıyla Türkiye genelinde 28 depoda toplam 450 bin m2 açık ve kapalı depolama alanı ve 15 bin m2 antrepo alanına sahip olan Borusan Lojistik, kendi depolarının yanı sıra müşteri tesislerinde de depolama hizmeti sunuyor” dedi.

Kara taşımacılığında yıllık 55 bin ihracat elleçlemesi

2022 yılında Borusan Lojistik’in uluslararası lojistik operasyonları ağırlıklı olarak Avrupa, Kuzey Amerika, Orta Doğu, Orta Asya ve Uzak Doğu odağında yürütüldüğünü, 2022 yılı faaliyet döneminde geniş bir acente ve ortaklık ağı, Almanya ve Çin ofisleri ile uluslararası taşımacılıkta fark yarattıklarını söyleyen Erçal; “Kara taşımacılığında yıllık 55 bin ihracat elleçlemesi, hava taşımacılığında 7,4 milyon kilo ücret ağırlığı ve deniz taşımacılığında 26.900 TEU yük taşımacılığı gerçekleştirdik” dedi.

Robotik süreçlerden yapay zekaya

Son yıllarda dijital teknolojilerin, iş dünyasının birçok sektöründe sadece verimlilik sağlamakla kalmayıp yıkıcı ve dönüştürücü etkiler de yarattığını belirten Serdar Erçal “Lojistik sektörü de bundan elbette nasibini alıyor. Borusan Lojistik de lider ve öncü rolüyle ve sektöre olan sorumluluk bilinciyle çalışan yetkinliği ve süreçlerin dijitalleşmesini de öncelikli hedef haline getirerek robotik süreçlerden yapay zekaya, büyük veri analitiğinden arttırılmış gerçekliğe kadar birçok dijital teknolojiyi operasyonlarının bir parçası haline getirmiş durumda.
Bu sayede çevre ve sürdürülebilirlik konusunda çevreye olan etkimizi azaltmak ve sıfırlamak, uzun yol kaptanlarımızın en az yakıt, en hızlı rota ve en kolay dönüş yükü bulmalarını sağlamak, dijitalleşme projeleriyle kurumsal verimliliği artırmak, tamamen dijitalde var olan acentelik gibi yepyeni iş modellerini kazandırmak gibi birçok başlıkta sektöre ve dünyaya katkı sağladığımızı ve bunları arttırarak devam ettireceğimizi söyleyebiliriz” dedi.

Fiyatlandırmayı artık yapay zeka yapacak

2024 başı itibarıyla yapay zeka ile fiyat vereceklerini söyleyen Serdar Erçal, yapay zeka sistemlerinin tüm test süreçlerini başarı ile tamamladığını belirterek “Sürece hız kazandırma ve neredeyse sıfır hatayla hizmet veren ilk şirket olacağız” dedi. Türkiye’de yabancıların şirket almalarını rekabet açısından olumlu bulduklarını söyleyen Erçal, “Yüzde yüz Türk sermayesine sahip sayılı şirketlerin başında geliyoruz. Sektöre gelen her yeni oyuncunun sağlayacağı sinerjiyi olumlu buluyoruz” dedi.

Kaptan Değerlidir yaklaşımı!

Kaptan Değerlidir başlığı altında yeni bir inisiyatif başlattıklarını söyleyen Borusan Lojistik Genel Müdürü Serdar Erçal, sözlerini şöyle sürdürdü. “Toplumsal cinsiyet eşitliği kapsamında depolarımızda çalışan kadınlara mevcut görevlerinin yanında eğitim aldırarak operatör ehliyeti almalarına da destek sağlıyoruz. Yine 2023 yılı içerisinde kadın TIR şoförleri yetiştirmek üzere kadın çalışanları işe alırken, ehliyet alma süreçleri de desteklenmeye devam ediliyor. Bugün Avrupa genelinde sürücü büyük problem. Türkiye’de de aynı sorunu fazlasıyla yaşıyoruz. Ve ne acıdır ki, sürücü yetişmiyor. Biz Kaptan Değerlidir başlığı altında yeni bir inisiyatif başlattık. Bu kapsamda kaptanlarımıza sektörde hiç uygulanmayan kazanımlar ve olanaklar sağladık.”

Borusan Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Emre Yavaşoğlu 
Borusan Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Emre Yavaşoğlu 

“Kaptanlarımıza rahat edebilecekleri alanlar sağladık”

Basın toplantısında eTA platformundan sorumlu Borusan Lojistik Genel Müdür Yardımcısı Emre Yavaşoğlu da “Kaptan Değerlidir” inisiyatifinin olumlu sonuçlarını kısa sürede aldıklarını bu konudaki çalışmalarını çeşitlendirerek sürdüreceklerini belirterek, kaptanlar için yükleme ve boşaltma yerlerinde kişisel ihtiyaçlarına yönelik alanlar oluşturduklarını söyledi.

eTA Platformu nedir?

Borusan Lojistik bünyesinde kurulan eTA (Elektronik Taşımacılık Ağı), yurtiçinde yükünü taşıtmak isteyen yük sahipleri ile eTA üyesi bireysel kamyon ve TIR sürücülerini bir araya getiriyor. Tüm sorumluluğu üzerine alan ve müşterinin tek kontağı olarak konumlanan eTA’da yük sahibine sadece sipariş vermek kalıyor. eTA Platformu; yükü olan müşterilere web sitesi üzerinden hızlı araç tedarik ederken, aracı olan TIR ve kamyon sahiplerine de mobil uygulama üzerinden, garaja gitmeye gerek duymadan yük buluyor.
En uygun fiyatlamayı yapabilmek için gerekli en temel bilgiler yük sahibinden alındıktan sonra, portal üzerinden yük sahibine hızlıca araç tedarik ediliyor. Spot ve kontratlı operasyonların tüm performansı platformda dashboardlarla takip edilebilirken müşterilerin siparişleriyle ilgili pek çok detaya buradan ulaşılabiliyor. Sipariş tarihinden ücretlere ve yük bilgilerine kadar tüm detaylar hızlıca raporlanabiliyor. Bunlar dışında çok daha kullanıcı dostu ve hızlı bir ara yüze geçen eTA, müşterilerinin ihtiyaçlarına çözüm üretmeye devam ediyor.
Spot veya kontratlı operasyonların tüm performansı platformda dashboardlarla takip edilebiliyor. Şikâyet veya öneriler de yine bu kanal aracılığı ile ulaştırılabiliyor. Bunun yanında iş süreçlerini mümkün olan her adımda dijitalleştirerek, operasyonlarını hızlandırıp yalınlaştıran Borusan Lojistik, benzer ihtiyaçlara sahip birçok yurt içi yükünü taşıtmak isteyen yük sahibi için standart ve hızlı çözümler sunarken, kurumsal müşterilerinin farklılaşan ihtiyaçlarında kendilerine özel çözümleri birlikte geliştiriyor ve sistemlerine entegre ediyor.

eTA’nın müşteri portalı nasıl çalışıyor?

eTA platformu ile müşteri, kamyoncu ve lojistik firmaların problemlerinin büyük bir kısmını otomatik olarak çözülüyor. eTA Platformuna 200 binden fazla kamyon ve TIR kayıtlı. Bu yıl devreye giren yeni arayüz sayesinde müşteriler eTA Portal üzerinden siparişlerini hızlıca web ortamında verebiliyorlar. Bousan Lojistik, kullanıcı dostu ve hızlı ara yüz sayesinde yurt içinde yıllık 400 bin sefer ile büyük bir taşıma ağını yönetiyor.

Dijital Cüzdan ve eTA Lig nedir, nasıl çalışıyor?

Dijital cüzdan uygulamasında; kamyon ve TIR kaptanlarının gerçekleştirdikleri sefer sonunda ödemeleri mobil uygulama üzerindeki dijital cüzdana yatıyor. Kaptanlar isterlerse parayı çekmeden mobilden ödemelerini yapabilirken, isterlerse anlaşmalı ATM’lerden nakit olarak çekebiliyorlar. Dijital cüzdanlar arası transfer de ücretsiz. Her bireysel sürücünün bir dijital cüzdanı bulunuyor.
eTA Lig sadakat programı ise, kaptanların mobil uygulama üzerinden sefer aldıkça puan toplayabildikleri bir ödül sistemi. Yaptığı dijital sefer başına puan kazanan uzun yol kaptanları, eTA Lig’in avantajlı dünyası sayesinde ödemelerinde kazanca ortak oluyor! eTA Lig’e dahil olarak, anlaşmalı yerlerde indirimli alışveriş yapabilir, kazandığı puanları harcarken de indirim oranına göre puan iadesi kazanabiliyorlar. Sefer başına kazanılan puanları indirimli üye iş yerlerinde harcayabiliyorlar.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu