LOJİSTİK

Türkiye-Gürcistan Boş Girişleri Kotaya Bağlandı!

Türkiye-Gürcistan KUKK Toplantısı’nda Çok Girişli Belge Sistemi Kaldırıldı, Boş Girişler Kotaya Bağlandı!

Uzun müzakerelerin ardından Türkiye ile Gürcistan arasındaki geçiş belgesi kota sisteminde değişiklikler yapıldı. Çok girişli belge sistemi kaldırılarak, geçiş belgesi kotaları 2017 yılı için karşılıklı olarak aşağıdaki şekilde kararlaştırıldı.
• İkili/Transit Belge Kotası: 100.000 adet
• Boş Giriş Belge Kotası: 10.000 adet
• 3.ülke Belge Kotası: 2.500 adet
2016 yılı için karşılıklı olarak 1.000 adet ek 3.ülke belgesinin verilmesi konusunda da anlaşmaya varıldı.. Ayrıca, 2017 yılı için belirlenen 10.000 adet boş giriş yük alma belgesine ilave olarak talep edilmesi halinde 3.000 adet ek belge verilebileceği konusunda da anlaşma sağlandı.

Boş giriş ve yük almaya da izin veren “çok girişli belge sisteminin” kaldırılması ile Türkiye’ye boş giriş yapan ve Türk yüklerini alan Gürcistan plakalı araçların boş girişlerinin kota belgeleri ile kısıtlanması sağlandı.

İlk Giren İlk Çıkar Sistemi

Toplantıda ayrıca, Gürcistan heyeti, Türk araçlarının Gürcistan sınır geçişlerinde ve TIR Parklarında yaşadığı sorunlar ve “ilk giren, ilk çıkar” sisteminin işlerliğinin sağlanması yönündeki talepler üzerinde çalışmaların yapıldığını; birkaç ay içerisinde insan faktörünü elimine edecek “elektronik sıra sisteminin” devreye alınacağını ve böylelikle “ilk giren-ilk çıkar” sistemine göre işlemlerin yürütüleceği belirtildi. Türk heyeti ayrıca, Kırmızı Köprü sınırında ve TIR Park alanlarında Azerbaycan ve Gürcistan araçlarına geçiş önceliği sağlanarak Türk araçlarının uzun sürelerde bekletilerek ayrımcı uygulamalar yapıldığını ve bu uygulamalara da bir an evvel son verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, bu uygulamaların derhal kaldırılmasını istedi.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu