LASTİK

Yeni nesil lastikler yolda

Continental, sürdürülebilirlik stratejisi kapsamında, lastiklerde kullanılan kauçuğa ekolojik, ekonomik ve sosyal anlamda en iyi alternatif olan karahindiba ile otomotiv sektörünü yeni nesil lastiklerle tanıştırmaya hazırlanıyor.

Yenilenebilir olmasının yanı sıra kauçuktan daha sürdürülebilir bir bitki olan karahindiba, lastik fabrikalarına yakın yerlerde yetiştirilerek nakliye mesafelerinin kısalmasına böylelikle de CO2 emisyonlarını düşürmeye katkı sağlayacak.

Dünyanın en büyük uluslararası lastik ve orijinal ekipman tedarikçilerinden Continental’in artan kauçuk talebine ekolojik, ekonomik ve sosyal bir alternatif geliştirmek için hayata geçirdiği “Karahindiba Kauçuk Projesi”, lastik üretiminde sürdürülebilir ve organik çağı başlatıyor. Her iklim koşulunda yetişen ve toprak konusunda da seçici davranmayan karahindibadan kauçuk üreten Continental, Almanya’da laboratuvar ölçeğinde sürdürdüğü çalışmaları artık endüstriyel boyuta taşımaya hazırlanıyor. Karahindiba üretimi de yapan Continental, önümüzdeki 4 yıl içerisinde 15 hektarlık üretim sahasını da 800 hektara çıkarmayı planlıyor.

Mucize bitki karahindiba hızla yok olan yağmur ormanları için de umut vaat ediyor

Karahinba Kökü, kauçuğun yerini alacak
Karahinba Kökü, kauçuğun yerini alacak

anlar yok ediliyor. Almanya’da Fraunhofer Moleküler Biyoloji ve Uygulamalı Ekoloji Enstitüsü iş birliği ile karahindiba üreten Continental, hem kauçuk hammadde pazarına bağımlılığını azaltmayı hem de tropikal bölgelerdeki kıymetli yağmur ormanlarının yok edilmesine engel olmayı planlıyor. Kauçuk ağacı, sadece Asya’da on milyon hektarın üzerinde bir monokültürü kapsarken; karahindiba her iklim ve toprak koşulunda kolaylıkla yetiştirilebiliyor. Genetik mühendislik kullanmak istemeyen Continental, karahindiba yetiştiriciliğini de geleneksel şekilde gerçekleştiriyor.

Ödüllü “Taraxagum”

Geçtiğimiz yıllarda, Continental ve proje ortakları olan Fraunhofer Moleküler Biyoloji ve Uygulamalı Ekoloji Enstitüsü IME ile Quedlinburg merkezli Julius Kühn Enstitüsü ve Parkstätten merkezli bitki yetiştiricisi, ESKUSA Taraxagum projesi için şimdiden üç ödüle layık görüldü. Bu ödüller, kurum dışından uzmanların da karahindiba köklerinden elde edilen doğal kauçuğun sanayileştirilmesini oldukça vaat edici bir girişim olarak gördüklerini gösteriyor. Taraxagum projesi ortaklarının adına Continental, Automechanika Fuarı’nda 2016 İnovasyon Ödülüne layık görülmüştü. 2015 yılında, Continental, Fraunhofer Moleküler Biyoloji ve Uygulamalı Ekoloji Enstitüsü IME ile birlikte prestijli Joseph von Fraunhofer ödülünü alırken 2014 yılında aynı proje GreenTec Ödülünü kazanmıştı.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu