OTOMOTİV DÜNYASI

VolksWagen Amarok V6 TDI 4 Motion

Eskimo dilinde kurt anlamına gelen Volkswagen’in sevilen pick-up’ı Amarok piyasaya çıktığı 2010 yılından bu yana ait olduğu segmentin önemli oyuncularından biri olmayı daima başardı…

Yazı: Rezzan ALAVANT  Fotoğraflar: Abdullah KURTAY

Günümüzde tüketici isteklerinde belirginleşen ‘doyumsuzluk’, üreticileri farklı özelliklerde ürünler geliştirmeye yönlendiriyor. Eskilerin en önemli ulaşım ve iş araçlarının başında yer alan pick-uplar, günümüzde bir segment olmanın dışında, adeta bir moda akımı gibi…
Türkiye’de de ‘farkındalık’ arayan tüketicilerin projeksiyonlarını üzerine çekmeyi başaran pick-up segmentinde hemen hemen her markanın farklı donanım ve motor seçenekli modelleri var… Ancak Amarok, 7 yıllık bir mazisi olmasına rağmen segmentte tercih edilenlerin başında geliyor.

Her noktasında Volkswagen teknolojisinin hissedildiği Amarok, Türkiye’de belki pazar lideri değil ama, hemen hemen her pick-up tutkununun gönlünde ayrı bir yere sahip…Bu kadarlık girizgahdan sonra gelelim 2 günlük misafirimiz Amarok V6 TDI 4 Motion’a..

 

Az yakıt tüketimi düşük devirlerde yüksek çekiş imkanı!

Volkswagen’in pick-up segmentindeki başarılı temsilcisi Amarok’un 3 litrelik V6 TDI, 4motion’ını geçtiğimiz günlerde kısa da olsa bize yol arkadaşı oldu. Amarok’un 3 litrelik V6 motoru daha az yakıt tüketimi ve düşük devirlerde bile yüksek çekiş sunarken, benzersiz off-road özellikleri, yenilenen iç tasarımı, eğlence sistemleri ve 8 ileri otomatik şanzımanıyla da pick-up segmentinde şıklık ve konfor sembolu.
Yoğun gündeme denk düşen deneme sürüşü günlerimizde Şeker Beyazı rengindeki Amarok’u maalesef ağırlıklı olarak şehiriçi kullanımda deneyebildik. Kısa arazi deneyiminin tadı deyim yerindeyse damağımızda kaldı.

Arazide bile otomobil konforu ve benzersiz sürüş pozisyonu

Son yıllarda iş amaçlı kullanım kadar, sahip oldukları donanım ve konfor ekipmanlarıyla şehir içi ve hobi amaçlı olarak da daha çok tercih edilen pick-upların bu denli tutulması elbette rastlantı değil. Biz yaştakilerin binerken ve inerken biraz zorlanmalarının dışında, ister direksiyonda, ister yan koltukta, ve isterse arka kabinde olun; Amarok bir otomobil konforunun yanı sıra sunduğu sürüş pozisyonu ile size yolların hakimiymişsiniz duygusunu veriyor…

Tasarımındaki sert ve dinamik ifadesiyle tam bir Alman Kurdu!

Geçtiğimiz sonbaharda geçirdiği makyajdan sonra heybetli görünümüne farklı bir dinamizm de eklenen Amarok’da yeniden tasarlanan ve tüm tampon boyunca uzanan ön ızgara, krom kaplamalarıyla araca daha güçlü bir görünüm sağlarken, köşeli olarak yeniden tasarlanan sis farları ise önden bakıldığında ona daha sert ve dinamik bir ifade kazandırıyor.
Arkaya kadar süren köşeli tasarım, pick-up severlerin en sevdikleri karakteristik çizgilerin başında geliyor.
Amarok her ne kadar pick-up segmentinde, sert mizaçlı bir arazi aracı olsa da Volkswagen aracın dış donanımlarında küçük dokunuşlarla, büyük işler başarmayı ihmal etmemiş.
Gövde rengi ön tampon, bir basamağa da sahip olan ve şık bir görünüm sağlayan krom kaplamalı arka tampon, gövde rengi kapı kolları ile kısmi krom kaplamalı yan aynalar, krom kaplı ön panjur ve alüminyum alaşımlı jantlar listenin başında kendine yer bulan donanımlardan bazıları.

Geniş görüş açısı ve tabii ki malzeme kalitesi

Amarok’un sade iç mekanında hiçbir abartıya yer verilmemiş. Ön konsol model makyaj görürken, hem malzeme kalitesi, hem de fonksiyonellik bakımından tamamen yenilenmiş. Geniş görüş açısı ve malzeme kalitesi ile göz dolduran ön konsol, barındırdığı bilgi ve eğlence sistemi ile tek kişilik yolculuklarda sürücünün en iyi yol arkadaşı oluyor. Arkadaşlardan söz ederken; tabii bu arada tam randımanlı çalışan klimanın da hakkını teslim etmek gerekiyor…

Bilgi ve eğlence sistemleri

6.33 inç dokunmatik ekrana sahip radyo, USB, AUX-in ve SD kart girişi, CD çalar ve bluetooth gibi pek çok kaynaktan müzik dinleme imkanı sunuyor. Bunların yanı sıra, Amarok’ta standart olarak sunulan teknolojik yenilikleriyle de rakiplerinden farklılaşıyor. Akıllı telefonların araçtaki radyo-eğlence sistemleri ile entegrasyonunu sağlayan “App Connect” sayesinde, telefondaki uygulamalar radyo ekranından kontrol edilebiliyor. “Elektronik ses güçlendirici”, sürücünün ön konsolda yer alan mikrofonla arka koltuktaki yolcularla yüksek hızlarda bile rahat konuşmasını sağlıyor. “Sesli Kontrol” özelliği sayesinde ise telefon arama komutları sesli olarak kontrol ediliyor.

Konforda Amarok farkı!

Volkswagen Amarok’larda çok geniş bir konfor donanımı sunuyor. Otomatik yanan farlar, yağmur sensörü, otomatik kararan iç dikiz aynası, elektrik kumandalı ve sıkışmayı önleyen akıllı ön camlar, radyo kumandalı deri kaplı yükseklik ve derinlik ayarlı direksiyon, deri kaplı vites topuzu ve el freni, yüksekliği ayarlanabilen, bel destekli sürücü koltuğu, orta konsolda kapaklı saklama gözü ve bardaklık yeri gibi günlük kullanımı kolaylaştıran bir dizi standart donanım Amarok’un iç mekanının konfor unsurlarından.

Üstün V6 turbo dizel motor

Amarok’un en dikkat çeken özelliği son jenerasyon Volkswagen V6 motoru. Türkiye pazarında kendi segmentinde ilk olan 3 litre hacimli turbo dizel V6 motor 224 PS güç üretirken 550 Nm tork sağlıyor.
V6 motor, araca hem asfalt hem de off-road koşullarında yüksek performans, düşük yakıt tüketimi ve yüksek çekiş gücü kazandırıyor. Amarok’ta sunulan otomatik şanzıman, yüksek hızlarda ekonomi sağlayan 8. vitesi sayesinde devri düşürerek hem yakıt tüketimini hem de kabin içine gelen sesi azaltıyor. 8 ileri otomatik vites ile 100 km’de 7,8 litre birleşik yakıt tüketimi gerçekleşiyor.

Benzer Haberler

Başa dön tuşu